De verspreiding van het coronavirus heeft de technologische modernisering van veel samenlevingen bevorderd. Gezien de werkmethoden en onderwijssystemen verstoord zijn geraakt door deze crisis, is het internet het enige middel geworden om het leven te vergemakkelijken en te leiden.

De toenemende afhankelijkheid van internet gaf sommige informatiepiraten de kans om te profiteren van deze humanitaire crisis, die het leven van de hele mensheid heeft bedreigd. Hacking en elektronische piraterij-activiteiten worden uitgevoerd om huidig of toekomstig persoonlijk gewin te verkrijgen. De mensheid loopt daarom het gevaar op twee virussen; de dreiging van het coronavirus en een computervirus.

Redenen die de internetomgeving vruchtbaar hebben gemaakt voor informatiehackers

1. De schakel naar telewerken

De uitbreiding van het opzetten van netwerken waarmee werknemers op afstand toegang kunnen krijgen tot de databases van bedrijven en de zwakke cyberveiligheidscultuur bij veel van deze werknemers maakt het werk van veel hackers gemakkelijk. Gezien de verscheidenheid aan doelen die kunnen worden geraakt en het grote aantal kwetsbaarheden dat kan worden misbruikt, leent telewerken zich er perfect toe voor piraten om hun slag te slaan. Het feit dat vele werknemers tijdens het telewerken ook gebruik maken van persoonlijke computers die mogelijk niet-originele of verouderde software bevatten, zet de deur op een kier voor hackers.

2. Moeilijkheden bij het beveiligen van de cyber business omgeving

Het bestrijden van piraterij wordt nu zeer moeilijk doordat werknemers die verantwoordelijk zijn voor de informatietechnologie in bedrijven, zich ook aan de thuiswerkmaatregelen moeten houden. Het is voor hen moeilijk om de elektronische beveiliging van het bedrijf te controleren wat de omgeving voor hackers dan weer ideaal maakt om hun doelen te bereiken.

3. Verhoogde afhankelijkheid van sociale-mediatoepassingen

Door de, door overheid opgelegde, maatregelen in verband met sociale afstand, is de afhankelijkheid van burgers aan virtuele gesprekken via sociale-mediatoepassingen en videogesprekken toegenomen. Ook deze werden het doelwit van informatiehackers om ofwel persoonlijke informatie te stelen met het doel deze te verkopen of te versleutelen voor financiƫle afpersing, of om controle te krijgen over hun persoonlijke apparaten voor gebruik via botnet om cyberaanvallen op bedrijven, organisaties en overheden te lanceren.

4. Het verlengen van de gebruiksperiode betekent meer risico’s

Het internetgebruik is groter dan ooit en de bestaansduur ervan is toegenomen. Of dit nu voor werk, onderwijs, amusement en sociale communicatie is. Een langere tijd online betekent bijgevolg ook een grotere blootstelling aan cyberaanvallen.

5. Exploitatie van menselijke angst en ongerustheid

Hackers hebben misbruik gemaakt van menselijke angsten omtrent het coronavirus. Veel mensen zochten op internet naar informatie over het coronavirus. Hackers creƫren misleidende websites die fungeren als een elektronische valstrik voor bezoekers. Zodra individuen een van deze websites bezoeken, worden de persoonlijke gegevens van bezoekers gestolen met het doel deze online te verkopen, of hun persoonlijke apparaten te hacken.

Enkel en alleen al om bovenstaande redenen is het realiseren van cyberveiligheid een topprioriteit. De effecten en repercussies ervan, zowel economisch, politiek als militair, mogen absoluut niet worden genegeerd of onderschat.

Wanneer u medische voorzorgsmaatregelen neemt om een gezonde omgeving te bieden die de menselijke gezondheid tegen het coronavirus beschermt, overweeg dan ook om een veilige cyberomgeving te bieden door middel van een cyberbewustzijnstraining voor uw medewerkers. Enkel zo kunnen we instellingen, bedrijven en overheden beschermen tegen hackers, piraterij en computervirussen.

About the author : crmart

Related posts

[news_shortcode number="3" template="template-1-logo"]